Almáskenyér 2. recept

Recept elkészítése:

Almáskenyér 2. recept

Hozzávalók:
50 dkg reszelt alma (tisztán mérve),
30 dkg kristálycukor,
1 egész tojás,
1 zacskó sütőpor,
30 dkg rétesliszt. 5 dkg durvára vágott dióbél,
5 dkg mazsola,
5 dkg bármilyen cukrozott gyümölcs vagy narancshéj,
1-1 késhegynyi őrölt fahéj és őrölt szegfűszeg,
csipetnyi só.
2 dkg vaj és kevés liszt a tepsi kenéséhez.

Elkészítés:

A reszelt almát habosra keverem a cukorral, illetve addig keverem, amíg a cukor feloldódott. Ekkor hozzárakom a tojást, a lisztet és az összes többi hozzávalót. Addig keverem, amíg az egész habos, egynemű masszává nem válik. A mazsolát, a diót meg a cukrozott gyümölcsöket kevés lisztbe mártom, majd belekeverem a tésztamasszába. Egy nagy őzgerincformát (vagy hosszú, keskeny tepsit) a vajjal kikenek, kevés liszttel meghintem és beleöntöm a masszát. (A tészta nem érhet a forma háromnegyed részénél tovább, mert sülés közben megnő.) Tetejét szép egyenletesre simítom. Egy tepsi nagyságú alufólia lapot kevés olvasztott vajjal megkenek és ráborítom a forma tetejére. Előmelegített, forró sütőbe tolom a süteményt, és erős lángon sütöm 10 percig, majd takarékra mérsékelve legalább egy órán keresztül sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy átsült-e a közepe. Ha nem, folytatom tovább a sütést. Még melegen kiborítom a formából és hagyom teljesen kihűlni. Ezután becsomagolom egy folpackba, vagy alufóliába, és hűvös helyen tárolom. Nagyon sokáig eláll. Csak közvetlen tálalás előtt szeletelek fel belőle annyit, amennyi éppen akkor elég. Teához, kávéhoz kitűnő sütemény.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: