Almás lepény 4. recept

Recept elkészítése:

Almás lepény 4. recept

Hozzávalók:
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt,
15 dkg vaj vagy 12 dkg zsír,
2 kanál tejföl csipetnyi só.

A töltelékhez:
1 kg alma,
10 dkg cukor,
őrölt fahéj,
(darált dió, vagy finom morzsa, ez el is maradhat).

Elkészítés:

A tésztához való anyagokat összegyúrjuk, két lapba kinyújtjuk, a nagyobbik felével a tepsit (közepes) kibéleljük, és meghintjük darált dióval, vagy morzsával, erre rákenjük a tölteléket. Majd betakarjuk a másik lappal. Tetejét megkenjük tojással (én pici tejfölt, pici vízzel összekeverek, és ez is jó, ha kevés és drága a tojás!) villával megszurkálom, és forró sütőbe tolva szép rózsaszínűre megsütöm. kockára vágva, esetleg porcukorral megszórva akár hidegen, akár melegen tálaljuk.
Töltelék: a meghámozott almát nagylukú reszelőn lereszeljük, és a cukorral, valamint fahéjjal ízesítve sűrűre pároljuk. Hidegre hűtve töltjük meg vele a tésztát. A jól érett puha almánk van, akkor nyersen is használhatjuk. Lereszelve, vagy szeletelve cukorral meghintjük 20 percig, állni hagyjuk, és a levétől kicsavarjuk. A nyer alma alatt a tésztát, bővebben szórjuk meg morzsával, vagy dióval. Fahéjjal ízesítjük.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: