Almakenyér recept

Recept elkészítése:

Almakenyér recept

Hozzávalók két db, egyenként fél literes (15 x 7 cm-es) sütőformába való adaghoz:
40 dkg alma,
5 dkg cukor,
13 dkg mandula,
13 dkg finomliszt,
13 dkg graham liszt,
3/4 csomagnyi sütőpor.
Összesen egy evőkanálnyi a következő mézeskalács fűszerekből:
őrölt fahéj,
őrölt szegfűszeg,
2-3 szem porrá tört kardamom mag (vigyázat, igen erős az aromája);
1 db porrá tört szegfűbors,
egy evőkanál kakaópor,
13 dkg mazsola,
liszt és zsiradék a tepsik kikenéséhez (vagy sütőpapír),
végül a cukormáz alkotóelemei:
két evőkanálnyi citromlé,
7-8 dkg porcukor,
pár csepp feketeribizli szörp.

Elkészítés:

Az almákat megmossuk, a magházat éles késsel eltávolítjuk, azután héjastól lereszeljük az almát nagylukú reszelőn. Megszórjuk cukorral, utána 4-6 órán át, állni hagyjuk. A mandulákat forró vízbe dobjuk, a vizet kis idő múlva leöntjük, majd lehúzzuk héjukat. Valamennyi hozzávalót összekeverjük, egyenletes tésztává dolgozzuk. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, a tepsiket bekenjük egy kis margarinnal és meghintjük liszttel. A tésztát az így előkészített formákba öntjük, tetejét elsimítjuk. Az almakenyeret a sütő középső részén süssük kb. 75 percig. Amikor kész, ne borítsuk ki azonnal a formából, hagyjuk állni 5-10 percig. Utána borítsuk rácsra, hogy egyenletesen hűljön ki. A citromléből, pár csepp feketeribizli szörpből és a porcukorból sűrű, rózsaszínű cukormázat keverünk, majd bevonjuk vele a kenyereket. Tört mandulával díszítjük. Hűvös helyen tárolva, akár három hétig is eláll.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: